Film är bäst på Bio.nu
FilmrecensionerKommande filmerFilmnyheterFilmnyheterBiotoppenDVDFilmsnackOm Bio.nuKontakta


Lejontämjaren

Originaltitel: LejontämjarenSe trailer


Genre: Drama / Familje

Regi: Manne Lindwall Manus: Unlimited Stories

Skådespelare: Erik Lager som Simon
Linus Nord som Alex
Lisa Lindgren som Karin
Magnus Krepper som Björn

Biopremiär: 2003-02-14 Längd 88 min

Officiell hemsida

Recensioner
Aftonbladet (3/5)
Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet (3/6)
Bio.nu recension betyg: 3

Lejontämjaren

Simon är nio år och i sin egen värld har han ett riktigt lejon som följeslagare. Det är ett vilddjur som har styrkan han själv saknar. För under skolrasterna är Simon jagad och slagen av den två år äldre Alex. I fantasin är Simon och lejonet oövervinnliga, men i verkligheten är Simon chanslös mot Alex. Tills en dag - då hans mamma Karin träffar en ny man, Björn. Efter hand anar Simon att Björn nog är den ende som kan rädda honom. Men då visar det sig att Björn är pappa till Alex. Och Karin och Björn som inte vet vad som pågår mellan pojkarna, berättar att de tänker flytta ihop. De ska alla fyra bli en enda stor och lycklig familj...

Lejontämjaren är en familjefilm av debuterande Manne Lindwall. Lagom till årets sportlov har filmen premiär över hela landet den 14 februari (i Göteborg den 7 februari pga att sportlovet börjar tidigare där).

Till viss del påminner berättelsen om Ken Loachs klassiker Kes. Det handlar i båda fallen om en ung pojke som mobbas i skolan och försöker finna kraft att stå emot sina mobbare genom ett djur. Till skillnad från falken i Kes, så är lejonet i Lejontämjaren påhittat av Simon och har lagts in digitalt i filmen. Simons relation till lejonet är rädsla blandad med fascination. Han kan plocka fram lejonet i sin fantasi när han vill mota bort mobbarna på skolan. Men i verkligheten är han ett lätt byte för de äldre mobbarna. När en av pojkarna, Alex visar sig vara son till Simons mammas nya pojkvän blir det hela än mer komplicerat för Simon. Och Alex är inte direkt glad över situationen han heller.

Lejontämjaren, den första filmen från samarbetsprojektet Unlimited Stories (Illusion Film och Sonet Film) är gjort av 6 manusförfattare med Nicklas Rockström i täten. Varför det behövs så många kan man ju undra, men resultatet är helt ok.

Eric Lager (Före Stormen) imponerar som Simon liksom Linus Nord (Familjehemligheter) som spelar hans två år äldre plågoande Alex. Simons mamma Karin spelas av Lisa Lindgren som också spelade ensamstående mamma i Moodysons Tillsammans.

Hippa svenska musiknamn som Yvonne och Timbuktu hörs i filmens bakgrund och ljud från ett lejon som ryter har också lagts in på några ställen.

Lejontämjaren visas under Göteborg Film Festival. Den är också uttagen vid Montreal International Children´s Film Festival i mars 2003 samt till huvudtävlan i BUFF (Internationella Barn och Ungdomsfilmfestivalen) i Malmö i mars 2003.

Per Olof SandholmSenast uppdaterad Mar 9, 2004. 8491