Film är bäst på Bio.nu
FilmrecensionerKommande filmerFilmnyheterFilmnyheterBiotoppenDVDFilmsnackOm Bio.nuKontakta


Den bästa av mödrar

Originaltitel: Äideistä parhain - Mother of Mine


Fler foton
Se trailer


Genre: Drama

Regi: Klaus Härö Manus: Jimmy Karlsson och Kirsi Vikman (manus), Heikki Hietamies (roman)

Skådespelare: Topi Majaniemi - Eero
Marjaana Maijala
Maria Lundqvist - Signe
Michael Nyqvist
Esko Salminen
Aino-Maija Tikkanen
Kari-Pekka Toivonen

Biopremiär: 2005-11-04 Längd 111 min

Filmens hemsida
IMDb
Bio.nu recension betyg: 3

Gripande om krigsbarn

Finlands Oscarbidrag inför galan 2006 Den bästa av mödrar handlar om den finske pojken Eero, som kommer till Sverige som krigsbarn under andra världskriget. Han har svårt att anpassa sig till sin nya familj och känner sig sviken av sin riktiga mor. Mamman i den nya familjen har också svårt att ta till sig pojken och vi får följa deras trevande försök att bli en familj.

Finska Oscarsbidraget inför nästa års gala Den bästa av mödrar utspelar sig till största del i Sverige och med flera svenska skådespelare i huvudrollerna. Vackra miljöer och snyggt foto bjuds det på i stora mängder. Bland björkar i det kalla Finland och bland kullar vid den Skånska sydkusten.

Berättelsen är intressant men tyvärr inte helt optimal för film, den gör sig klart bättre i bokform. En mängd brev läses upp tex. Man undrar om man inte kunde gjort om historien lite för att slippa alla dessa möten vid den röda brevlådan och uppläsandet av brev. Filmen är baserad på en bästsäljande roman med samma namn av Heikki Hietamies.

Finske regissören Klaus Härö gjorde med sin debutfilm Elina - Som om jag inte fanns stor succé och fick Ingmar Bergman-priset för den filmen vid Filmgalan 2003. Den handlade också om ett utsatt barn som visar sin inre styrka.

Härö verkar ha en skön humor. Spår av den humorn finns också i denna hans andra långfilm, främst genom Eeros pappa, som spelas väldigt bra av Michael Nyqvist. Det är en ganska dov stämning som vilar över Den bästa av mödrar i övrigt av förklarliga skäl.

Hela historien om de finska barnens situation är starkt gripande i sig själv, så det är lite synd att man tagit i så mycket för att förstärka dessa känslor. Mäktiga stråkar tar över ljudbilden och det känns ibland lite forcerat. Något för sentimentalt för min smak, men jag kan förstå att andra älskar just sånt här. Filmen är ändå en mycket stark upplevelse och skådespelarinsatserna är dessutom förstklassiga.

Peo SandholmSenast uppdaterad Oct 1, 2006. 27586