Film är bäst på Bio.nu
FilmrecensionerKommande filmerFilmnyheterFilmnyheterBiotoppenDVDFilmsnackOm Bio.nuKontakta


Darling

Originaltitel: Darling


Se foton
Se trailer


Genre: Drama / Komedi

Regi: Johan Kling Manus: Johan Kling

Skådespelare: Michelle Meadows, Richard Ulfsäter, Jenny Cassel, Michael Segerström med flera

Biopremiär: 2007-02-09 Längd 90 min

Filmens hemsida
Bio.nu recension betyg: 4

Stark svensk regidebut

Svenska filmåret 2007 börjar minst sagt lovande. Darling är mer än sevärd och den bästa svenska filmen på evigheter.

Två tämligen olika personer står i fokus för detta societetsdrama som utspelar sig i Stockholm.

I Evas vackra överklassvärld på Östermalm är det mesta ofräscht och vidrigt enligt henne själv. Med en uttråkad blick och självupptagen attityd säljer hon Gucciväskor i en exklusiv modebutik på dagarna. Nätterna tillbringar hon på innekrogar runt Stureplan. Om hon alls utstrålar någonting så kan det bäst beskrivas som tristess.

Bernhard är en äldre (61 för att vara exakt) fd elektroingenjör och hennes absoluta motsats. Han är en hygglig Svensson med en positiv inställning till livet. Trots ett tufft liv bestående av ensamhet, arbetslöshet och småjobb låter han sig inte nedslås.

Michelle Meadows och Michael Segerström i huvudrollerna får till ett övertygande skådespel.

Parallellt får vi följa dessa två personers liv i Johan Klings starka debutfilm Darling. Filmen gjordes först i novellformat med namnet Jag och med Meadows i huvudrollen då också. Tidigare har Johan Kling gjort popstjärnekarriär bakom Mauro Scocco och Johan Ekelund i Ratata. Under senare år har han gjort sig ett namn inom reklamfilm.

Mörka societetskomedier är vi inte bortskämda med i Sverige. Trailern osar lite Woody Allen. Men Darling har ett mindre hysteriskt tonläge och är mörkare. Fotot är dessutom exemplariskt snyggt, ofta med en fast stilla kamera. Och inte sällan under filmen får man sig ett skratt i kombination med en tankeställare. Utan stöd av SFI har budgeten för filmen varit förhållandevis låg, men det syns inte, tvärtom. Imponerande!

Johan Klings kommande film heter Puss.

Peo SandholmSenast uppdaterad Sep 18, 2009. 19646