Film är bäst på Bio.nu
FilmrecensionerKommande filmerFilmnyheterFilmnyheterBiotoppenDVDFilmsnackOm Bio.nuKontakta


Män som hatar kvinnor

Originaltitel: Män som hatar kvinnor


Fler foton
Se trailer


Genre: Drama / Thriller

Regi: Niels Arden Oplev Manus: Nicolaj Arcel, Rasmus Heisterberg. Baserat på Stieg Larssons bok

Skådespelare: Noomi Rapace - Lisbeth Salander
Mikael Nyqvist - Mikael Blomkvist

Biopremiär: 2009-02-27 Längd 145 min

Nyqvist: Tråkigt att det inte blir tre biofilmer av Millennium
Bio.nu recension betyg: 3

Stieg Larssons Milleniumböcker filmatiseras

Första delen i filmatiseringen av Stieg Larssons trilogi om Millennium. Andra delen: Flickan som lekte med elden. Tredje delen: Luftslottet som sprängdes.

Se foton från presskonferens på Grand Hotel med Michael Nyqvist, Noomi Rapace mfl

Lisbeth Salander är en ung talangfull hacker med en tung, mörk bakgrund. Hon har fått i uppdrag att vaska fram uppgifter om den förtalsåtalade journalisten Mikael Blomkvist. Han kallas skämtsamt för Kalle Blomkvist och beskrivs i boken som en tjejtjusare. Den biten har tonats ner kraftigt i filmatiserningen. Istället fokuseras på Lisbeth Salanders karaktär och Blomkvists grävande journalistik. Det blir till en mörk, blodig och våldsam uppgörelse med det förflutna.

Landets främsta industriledare Henrik Vanger ger Blomkvist ett annorlunda uppdrag. Ett försvinnande långt tillbaka i tiden ska utredas, något polisen gått bet på.

Noomi Rapace är riktigt vass som pojkaktige, svartklädde och slutne Lisbeth Salander. Mikael Nyqvist är bra, men karaktären är inte så väl beskriven i filmen. Det tar också tid att komma in i berättelsens nerv och känna spänningen för den som inte läst boken. Har du läst boken blir du säkert inte besviken.

Det blir en bit in i filmen fartfyllt, spännande och brutalt som sällan svenska thrillers lyckas med. Niels Arden Oplev har gjort ett förträffligt jobb med att regissera Män som hatar kvinnor. Tidigare har han gjort den hårda Mordkommissionen som också var välgjord.

Peo SandholmSenast uppdaterad Oct 30, 2009. 94486