[an error occurred while processing this directive]

01/11 2001

Clintanfilmer på Canal+

Tre klassiska filmer regisserade av Clint Eastwood dyker upp på CANAL+ i december. De visar på hans bredd som filmgigant; i två av dem spelar han själv huvudrollen.

Clint Eastwood är Amerika på film i lika hög grad som John Wayne en gång var det. Men Clintan är mer modern; en hjältefigur tecknad med svartare stråk, och en outsider i många av sina roller. Han hade sin första glansperiod som cool antihjälte i Sergio Leones "spaghettivästerns" på sextiotalet, och var en populär snut i actionfilmer som "Dirty Harry" på sjuttiotalet. Hans andra guldålder kom på åttiotalet när kritikerna upptäckte regissören Eastwood på allvar. Plötsligt var han större än någonsin, och nominerades till Guldpalmen tre gånger under några få år. Filmer som "Pale Rider" och "The Unforgiven" fick stor uppmärksamhet, liksom "I skottlinjen" och "De skoningslösa" på nittiotalet.

De titlar som visas på CANAL+ i december är plockade från tre decennier. Mardrömmen (1971) är hans regidebut, en thriller om besatthet. Eastwood spelar Dave, en nattpratare i radio som får återkommande förfrågningar om att spela "Misty" från en kvinna. När han träffar Evelyn (Jessica Walter) av en slump på en bar, vet han inte att hon är kvinnan som alltid önskar sig "Misty". De har en skön natt tillsammans, men Evelyn nöjer sig inte med så lite utan börjar förfölja Dave. Filmen anses som en ovanligt snygg regidebut, men trots de elva filmer han gjorde därefter är det ändå kanske Bird (1988) som är Eastwoods genombrott som regissör. Det är en innerlig film om en innerlig konstnär: Charlie Parker, gestaltad av Forest Whitaker som vann skådespelarpriset i Cannes för sin insats. Musiken i filmen är också av högsta kvalitet; Parker spelar på soundtracket men all annan musik är inspelad till filmen - ett grepp som resulterade i det årets Oscar för bästa ljud. När han spelade fotografen Robert Kincaid i sin egen Broarna i Madison County (1995) visade Clint Eastwod att han fungerade utmärkt som
romantisk filmhjälte. Tillsammans med Meryl Streep, i rollen som den försummade Francesca, formade han ett effektivt, lågmält kärleksdrama som fick en stor publik.

Mer info om Clint Eastwood: http://www.clinteastwood.net/Sök i nyhetsarkivet:


[an error occurred while processing this directive]