[an error occurred while processing this directive]

06/11 2001

CIA-spions kärleksaffär med Castro

Dokumentären "Kära Fidel" om en CIA-spions kärleksaffär med Castro visas på Canal+ i december.

Våldtäkt, koncentrationsläger, hjärntvätt, anklagelser kring Kennedy-mordet, en omöjlig förälskelse i Fidel Castro som hon beordrats att mörda - Marita Lorenz levnadsöde låter som något ur en såpa. Men hon finns, och hennes fascinerande berättelse är fäst på film. Se dokumentären om Maritas väg tillbaka till Fidel på CANAL+.

"CIA gjorde mig till en robot. Det är lätt att komma in i CIA, men man kommer bara ut i en kista", säger Marita, en överlevnadskonstnär som varit med om det mesta. CIA formade henne, men det som märkt henne mest är kärlekshistorien med FideI Castro. I Wilfried Huismanns fängslande dokumentär Kära Fidel får vi höra hennes otroliga livshistoria, och följa med henne på resan tillbaka till Fidel. Vem är då Marita Lorenz? Hon föddes 1939 i Bremen, som dotter till kaptenen Heinrich F. Lorenz och agenten Alice June Lofland. Hon överlevde en våldtäkt som sjuåring, och tillvaron i koncentrationslägret Bergen-Belsen, för att flytta med mamma och syskonen till USA. Marita kom till Kuba strax efter revolutionen 1959, och nitton år gammal mötte hon Fidel Castro. De förälskade sig och hon blev gravid, men tvingades till abort. Nästa gång hon kom till Kuba hade Marita en order från CIA att mörda Fidel, men kastade bort giftkapslarna hon fått.

CIA försökte använda Marita - hon hjärntvättades, och under åren som följde använde de henne i aktiviteter mot Castro, men hon vägrade skada honom. Bl a släppte hon flygblad över Havanna med trycket "Down with Fidel", men "Fidel, I love you" tillskrivet för hand. Hon hade en relation med Venezuelas förre diktator General Marcos Pérez Jiménez, som arbetade mot Kuba. CIA hade beordrat kärleksaffären, som 1962 resulterade i dottern Mónica. 1969 gifte Marita sig med en FBI-agent och fick sonen Mark. Hon fortsatte arbeta som spion mot Sovjet och Kina för FBI. Det faktum att hon var involverad med CIA under Kennedymordet gjorde under sjuttiotalet att hon förlorade sitt jobb, och fick flera hot mot sitt liv. Idag lever Marita i New Yorks fattigare kvarter under svåra förhållanden. Hennes son tar hand om henne, medan dottern har tagit avstånd från sin mamma. Våren 2000 gör hon sin resa till Kuba. Innan dess har hon skrivit ett brev som börjar "Kära Fidel"...

Dokumentären Kära Fidel's hemsida

Kära Fidel premiärvisas 5 december kl 20.00 på CANAL+


Sök i nyhetsarkivet:


[an error occurred while processing this directive]