[an error occurred while processing this directive]

14/11 2001

Svensk film vann "sportfilms-oscar"

Dubbelt upp för svensk kortfilm när "Bella och Real" på måndagskvällen belönades med både "Sportfilmens Oscar" Paladino d'Oro och "Ungdomens Pris" i den internationella sportfilmfestivalen Rassegna Cittā di Palermo.

"Ungdomens pris" är ett publikens pris för bästa film. Bakom Bella och Real står Börje Peratt som har skrivit manus, producerat och regisserat. Hans Welin har ansvarat för filmfoto.

Juryns motivering till att "Bella och Real" belönades med Paladino d'Oro är:

"...för ett starkt budskap om frihet och om viljan till emancipering hos en kurdisk flicka som försöker bekräfta sin egen identitet genom sin passion för fotboll..."

Bella och Real är en dramakomedi med den yttre handlingen i ett invandrarlag i fotboll. En svensk tränare, Olle, värvas för att få ordning på ett invandrarlag där alla männen vill spela center och Bella, en ung kurdisk kvinna, drömmer om att bli målvakt.

Alla män i Real är emot kvinnor på fotbollsplanen. Den kurdiska kulturen kräver dessutom att familjens överhuvud håller ordning på kvinnorna för att inte förlora sin heder. Under Olles första match med Real försvinner den ordinarie målvakten i halvlek för att träffa en flicka. Olle har ingen annan att sätta in i målet än Bella.
Sök i nyhetsarkivet:


[an error occurred while processing this directive]