[an error occurred while processing this directive]

26/05 2003

Elephant vann Guldpalmen i Cannes

Ungdomsdramat Elephant av Gus van Sant slog storfavoriten Dogville av Lars von Trier och tog på söndagskvällen hem filmbranschens mest prestigefulla pris, Guldpalmen i Cannes. Gus van Sant som är känd för bland annat Good Will Hunting, Psycho och Till varje pris tilldelades även priset för bästa regi.

Elephant är ett inlägg i debatten om våldet på amerikanska skolor och går i fotspåren efter Michael Moores uppmärksammade dramadokumentär Bowling for Columbine.

Med mästerligt handlag skildrar Gus van Sant liksom tidigare i My Own Private Idaho och Good Will Hunting ungdomars liv. I detta fall en helt vanlig skoldag på en amerikansk high school som slutar i ett skräckfyllt trauma när två ungdomar börjar skjuta sina skolkamrater och lärare.

”Vi visste inte alls vad vi hade att vänta oss på festivalen i Cannes”, säger van Sant. ”Jag visste inte ens om någon skulle tycka om Elephant eller inte. Jag tycker om att jobba med stor kreativ frihet och det innebär att jobba med mindre medel”.

Elephant får amerikansk premiär till hösten genom HBO Films och distribueras i Sverige, Norge, Danmark och Finland av NonStop Entertainment AB. Biopremiär beräknad till vintern 03/04.


Sök i nyhetsarkivet:


[an error occurred while processing this directive]