[an error occurred while processing this directive]

05/11 2001

Regissörer filmade kravaller i Genua

Kravallerna i Genua som skakade världen tidigare i år filmades av några av Italiens största filmare, bland annat Ettore Scala (Serverat!) och Gillo Pontecorvo. Resultatet av mer än 35 filmares skrämmande iakttagelser kan nu beskådas i Stockholm.

Ettore Scala (Serverat!), Gillo Pontecorvo, och ett 30-tal av deras regissörskollegor utrustades i ett gemensamt projekt med kameror och filmade på gatorna i Genua under G8-mötet i somras. 320 timmar film har nu klippts ihop till en unik film med titeln Un altro mondo è possibile.

För första gången i Norden presenteras denna film i samband med Arenas fjärde filmbar onsdagen den 7 november. Projektets initiativtagare Francesco Maselli och Mauro Berardi närvarar under visningen och samtalar efteråt med dokumentärfilmaren Erik Gandini.

Terrordåden i USA, sammandrabbningarna mellan demonstranter och poliser i Göteborg, G8-mötet i Genua, kravallerna i Seattle har på många vis förändrat vårt sätt att se på vår samtid. Samtliga händelser har dokumenterats av "vanliga" människor med DV-kameror vid sidan av nyhetsreportrar och dokumentärfilmare.

Efter samtalet med Maselli och Berardi följer en paneldebatt ledd av Marianne Rundström från SVT.

Övriga medverkande i debatten:
Mikael Olsson, frilansjournalist och filmare
Patrik Sjöberg, doktorand, Stockholms Universitets filmvetenskapliga institution
Belinda Olsson, chefredaktör, Sourze
Ali Fegan, filmare och kulturredaktör, Sourze
Göran Olsson, dokumentärfilmkonsulent, Svenska Filminstitutet

Diskussionspunkter: Bildens makt, nyhetsmedia och dokumentaristens ansvar. Kan man kan skapa en annan och kanske bättre värld om fler människor dokumenterar vår tid?

Tid: Onsdagen den 7 november kl 17.30
Plats: Bio Mauritz, Filmhuset i Stockholm


Sök i nyhetsarkivet:


[an error occurred while processing this directive]